Mig/Mag Kaynak yöntemleri
Kaynak arkının kaynak bölgesine mekanik olarak sürekli iletilen ergiyen bir elektrod ile iş parçası arasında oluştuğu ve arkın bir gaz atmosferi ile korunduğu kaynak yöntemidir.
Ergiyen elektrod ile gaz altı kaynağı fikri 1920’lerde düşünülmüş olmasına rağmen endüstride kullanımına ancak 1940’lı yılların sonlarına doğru A.B.D’de alüminyum ve alaşımlarının kaynağı ile başlanmıştır. Yöntemin kullanımı soygaz atmosferi altında Cu ve alaşımlarının kaynağı ile yaygınlaşmış, MIG (Metal Inert Gas) ismi ile tanınmıştır.
1950’li yıllardan sonra C’lu çeliklerin aktif gaz (CO2) kullanılarak kaynak edilmesinde sağlanan önemli gelişmeler ile diğer bir yöntem olan MAG (Metal Active Gas) yöntemi de kaynak teknolojisinde çok geniş kullanım alanı bulmuştur.
Günümüzde MIG / MAG yöntemleri alaşımlı ve alaşımsız çelikler, paslanmaz çelikler, Cu ve alaşımları, Alüminyum ve alaşımları, Ni ve alaşımlarının kaynağında yoğun olarak kullanılmaktadır.
MIG VE MAG KAYNAK YÖNTEMİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
MIG METAL İNERT GAZ KAYNAĞI:
Kaynak arkının kaynak bölgesine mekanik olarak sürekli iletilen ergiyen bir elektrod ile iş parçası arasında oluştuğu ve arkın bir soygaz atmosferi ile korunduğu kaynak yöntemidir. Bu kaynak yönteminde koruyucu gaz olarak Argon, Helyum veya ikisinin karışımı kullanıır. Alüminyum ve Bakır malzemelerin kaynakları yapılır.
MAG METAL AKTİF GAZ KAYNAĞI:
Kaynak arkının kaynak bölgesine mekanik olarak sürekli iletilen ergiyen bir elektrod ile iş parçası arasında oluştuğu ve arkın bir aktif gaz atmosferi ile korunduğu kaynak yöntemidir. Çeliklerin ve paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılmaktadır. Bu yöntemde koruyucu gaz olarak Karbondioksit veya karışım gazları kullanabilirsiniz. Karışım gazlar kaynatılacak malzemelerin özelliklerine ve kaynatılacak malzemelerin kalınlıklarına göre farklılık göstermektedir. Bu nedenden dolayı gaz seçimi uzman kişiler tarafından yapılmalı ve standartlara uygun gaz kullanılmalıdır.
MIG/MAG KAYNAK YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI:
MIG / MAG KAYNAK YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI:
- Endüstride kullanılan tüm metallerin kaynağında kullanılabilir.
- Özellikle yarı otomatik ve otomatik uygulamalar için son derece idealdir.
- Her türlü kaynak pozisyonlarında kaynak yapılabilir.
- Metal yığma oranı örtülü elektrod yöntemine ve Tig Yöntemine göre daha yüksektir.
- Kaynak teli kaynak bölgesine sürekli geldiği için koçan kaybı yoktur.
- Masif teller ile yapılan kaynak uygulamalarında curuf oluşmaz.
- Sıçrama ve deformasyon azdır.
MIG / MAG KAYNAK YÖNTEMİNİN DEZAVANTAJLARI:
- Sistemde gaz olduğundan açık havada kaynak yapılamaz. Bu gibi durumlarda özel teller kullanmak gerekir.
- Makine alım maliyeti aynı amperdeki örtülü elektrod makinelerine göre yüksektir.
- Ark ışınımı yoğundur.
- Karmaşık bir sisteme sahiptir. (Torç, gaz, tel sürme ünitesi, su soğutma sistemi vs.)
Etiketler:Mig/Mag kaynak yöntemi